Сигнал № 0003633 / 08.02.2023
Статус: получил отговор

Изграждане на паркинг в ж.к. Зона Б-19. Възможно ли е оптимално разположение?

ПОДРОБНО ОПИСАНИЕ
Уважаеми дами и господа,

Пиша Ви във връзка със започнало изграждане на паркинг пред блок 11-12 в ж.к. Зона Б-19, ул. Перник 176.

Прикрепил съм план-скица на бъдещото съоръжение. От нея е видно, че основните асфалтови алеи за подход към паркоместата са ориентирани север-юг. Също така видно от скицата става ясно, че през лятото в най-горещите и слънчеви дни така планираното озеленяване няма да хвърля сянка върху най-тъмните/поглъщащи и уязвими участъци (асфалтовите алеи) нито кой знае колко много ще създава сянка върху паркираните автомобили.

Както всички знаем, слънцето изгрява от изток и залязва на запад, като в най-високата му точка наклона на слънчевите лъчи е от към южната страна. Този факт показва, че ако дърветата и алеите са ориентирани от изток на запад през най-горещите моменти дърветата (около алеите) ще правят сянка на север върху алеите и паркираните автомобили. Това автоматично ще доведе до понижаване на температурата на асфалта, както и понижаване на излъчената от него топлина в околното пространство. Също така в резултат на по-слабото размекване от топлината инвестицията в асфалта ще бъде значително по-трайна.

Въпроса ми към Вас е дали по време на проектирането някой си е направил труда да симулира движението на слънцето в различните годишни периоди и да направи анализ как най-ефективно биха били разположени дърветата във и около паркинга?

Поздрави!
Прикачени файлове
Детайли
Код на сигнала : SN:075801UW-NC
Последователи: 0
Статус: получил отговор
НПО - желаещи да съдействат: Няма
Съдействащи НПО: Няма
Медийно отразен: Не
Отговори
20.03.2023
Столичен инспекторат
Отговор на сигнали
Здравейте, Във връзка с постъпили сигнали с Ваши номера SN:045444ME-NC, SN:833586BP-NC, SN:3366466CK-NC и SN:075801UW-NC в деловодството на СО-район "Възраждане", приложено изпращаме следните отговори. Поздрави, СО-район "Възраждане" -- Столична община - район "Възраждане", бул. "Александър Стамболийски" №62,
Коментари
Няма коментари