Сигнал № 0002731 / 06.01.2022
Статус: изпратен

Републикански път III-609

ПОДРОБНО ОПИСАНИЕ
Пиша ви във връзка с Републикански път IIІ-609 - третокласен път, част от Републиканската пътна мрежа на България, преминаващ по територията на области Стара Загора и Габрово. Той би трябвало да свърза Южна България от село Дъбово, Старозагорско със Северна България – село Кръстец и след това градовете Плачковци и Трявна. Пътят обаче реално не може и не изпълнява изцяло своята функция – той е в трагично състояние в участъка между селата Радунци и Борущица, област Стара Загора. Между Борущица, област Стара Загора и Кръстец, област Габрово, пък реално никога не е имало асфалтов път и може да се премине само с високопроходим лек автомобил.

Ще се върна обаче по-конкретно на участъка между селата Радунци и Борущица, който не е цялостно ремонтиран с десетилетия. Пътят, макар и третокласен, е труднопроходим с нормална кола, защото 7-те километра между двете села се преминават за около половин час заради дупки, неравности и липса на асфалт. При това с огромен риск да нанесете сериозни щети на автомобила си. Състоянието на пътя допълнително се влошава с всяка изминала година от тежкотоварните автомобили, превозващи дървесина от дърводобивните райони около село Борущица.

По пътя всяка пролет се извършват определени грижи за трасето – почиства се от свлечени скални маси, премахват се храсти и растителност, в участъка Дъбово – Яворовец – Радунци периодично се запълват и дупки. В участъка Радунци – Борущица обаче дупките просто се насипват, защото няма как там в това състояние на пътя да бъде положен асфалт. В интерес на истината това е направено и след лятото на 2021 година, но тази мярка има временен ефект и след зимните снегове напролет положението вероятно отново ще бъде същото.

През изминалата година отново отправих запитване до Агенция „Пътна инфраструктура“ по проблема и получих отговор, за който сърдечно благодаря. Осъзнавам, че и да получа отговор сега той няма как да бъде по-различен за толкова кратък срок, но се надявам новото ръководство на МРРБ и Агенция „Пътна инфраструктура“ в близко бъдеще да обърнат по-сериозно внимание и най-вече да отделят необходимия финансов ресурс поне за някакъв частичен ремонт на частта от Републикански път IIІ-609 между селата Радунци и Борущица. Особено на фона на обявената готовност от страна на министър Гроздан Караджов от 6 януари 2022 година за ремонт на близо 3000 км от най-належащите пътни участъци през настоящата година.

Вярвам, че един ден ще дойде времето и Републикански път IIІ-609 да изпълни своята основна цел – да свърже ефективно Северна и Южна България и да бъде алтернатива на проходите „Шипка“ и Проход на Републиката поне за леките автомобили.

Желая ви успешна година!
Прикачени файлове
Детайли
Код на сигнала : SN:678960NO-NC
Последователи: 0
Статус: изпратен
НПО - желаещи да съдействат: Няма
Съдействащи НПО: Няма
Отговори
Няма отговори
Коментари
Няма коментари