Сигнал № 0001887 / 21.10.2020
Статус: изпратен

Сигнал относно неправомерно раздаване на средства за работа на първа линия в Ковид среда.

ПОДРОБНО ОПИСАНИЕ
Казвам се Борислав Енчев Желязков-лекар с 32 години трудов стаж в една и съща болница в град Добрич-„МБАЛ Добрич-АД“ .Работил съм на различни позиции-от ординатор в терапевтично отделение в началото,през пневмофтизиатрично отделение около 18 години /натрупах опит с работа в инфекциозна среда,научих се да предпазвам себе си и колегите от инфекции на работното място/,във второ вътрешно отделение с профил белодробни болести и гастроентерология, до началник отделение през последната година и половина ,докато подадох оставка от длъжността от 01.08 2020 година.През последните няколко месеца основната патология , с която работихме е усложнения на Ковид инфекция с пневмония-тежка,отговорна и обсебваща работа.Свързана и с неудачи, с лутане при организацията на противоепидемичните мерки.
Поради несъгласието ми с менажирането на Ковид кризата в лечебното заведение и нежеланието на бившето ръководство да се вслуша в съветите ми за вътрешни правила ,за безопасност на пациенти и персонал , пожелах да се оттегля от заеманата длъжност и от 01.08.2020 г. вече отработвах предизвестието си.
В периода 1-9 септември 2020 г. отделението продължи да работи с Ковид болни и персонала и аз продължихме да влизаме при пациентите .След 10 септември вече се структурира Ковид сектор с отделен персонал и на друга база.Моят ангажимент беше/както и впрочем през последните три месеца-юни,юли, август / да бъда началник отделение с всички произтичащи от това задължения и отговорности.
Повод за този сигнал до Вас е това, че за интервала 1-9 септември не получих полагаемите ми се допълнителни 1000 лева по проект на МЗ за работа на първа линия , а всички мои колеги и сестри ги получиха. Днес проведох разговор с прокуриста на болницата д-р Георги Желязков за аргументите му. Получи се разговор за отдаденост към работата, инакомислие от моя страна, непълен месец в инфекциозна среда ,лична субективна преценка на прокуриста и други такива морални категории,които според мен не са истински аргумент за лишаването ми от сумата за работа на първа линия за м. септември.
Допълнителен аргумент ми беше посочен ,че болницата може да определи определен брой служители ,получаващи тази сума.Наистина финансовите средства са за определен брой хора.Но какво се получава в Добрич? Направих собствено проучвания и научих интересни факти.Прокуристът извършва явно нарушение на проекта на МЗ и стимулира финансово колегите ,работещи в Ковид среда след 10 септември двойно. Как става това? Издават се ведомости на командированите служители в Ковид сектора по два пъти в месеца-едната за първата десетдневка , а другата ведомост е за останалия интервал от месеца.Така се получава двукратно стимулиране в един и същ календарен месец и всеки работещ в Ковид среда взема 2 по 1000 лева. Нищо чудно,че бройките не достигат до всички ,работещи на предния фронт.Така на практика имаме работещо и подсигурено Ковид отделение с персонал и на практика неработеща болница,болница без персонал.
Но по-важно е субективното прочитане на наредбите на МЗ от настоящия прокурист и евентуално бъдещ изпълнителен директор на болницата в Добрич и усещането за безнаказаност .Резултата е ,че е голяма вероятността да остане градът без болница,без лекари и с лутащи се пациенти в другите градове.
Настоявам за проверка по случая и справедливото разпределение на средствата за работа на първа линия
От началото на м.октомври вече не съм началник отделение и това е прекрасна възможност за саморазправа с инакомислещите . Днес е решил да не даде материалното стимулиране,утре може да не даде и заплата.
Съзнавам,че с този сигнал ще предизвикам проверки ,ще задълбоча неприязанта към себе си.Вероятно ще последват гонения.Но по-важно е новото ръководство да не продължава да третира колегите по този начин.Може би след време ще имаме нужда от всеки един от нас.Или желанието на прокуриста е да остане като генерал без армия?
Прикачени файлове
Няма прикачени файлове.
Детайли
Код на сигнала : SN:610614YJ-NC
Последователи: 0
Статус: изпратен
НПО - желаещи да съдействат: Няма
Съдействащи НПО: Няма
Отговори
Няма отговори
Коментари
Няма коментари