Сигнал № 0002524 / 10.09.2021
Статус: изпратен

Лоша хигиена, непочистени от трева тротоари и други проблем в центъра на град Русе

ПОДРОБНО ОПИСАНИЕ
Улица „Муткурова“ е една знаковите и най-дългите в град Русе. В отсечката от ул. „Хан Кубрат“ до ул. „Петко Д. Петков“ тя е позиционира в идеалния център на Русе, именуван още „Малката Виена“. За съжаление, от няколко години в частта между кръстовището с ул. „Ангел Кънчев“ и ул. „Петко Д. Петков“ тя се е превърнала в „идеалния паркинг“ в централната част на града за около 100-150 автомобила (само на около 200 – 300 метра до сградата на Общинска и Областна администрация) и тънеща в нечистота. Контейнерите за смет са от стар тип с вечно отворени и мръсни капаци (будещи страх в гражданите да се докоснат до тях) и разпространяващи миризми, мухи, гризачи и нечистотии. Въпреки че кметството постави нов тип контейнери в някои части и квартали от града (например, кв. „Възраждане“ и други квартали на града), на улица „Муткурова“, една от най-оживените и по която преминават не само много русенци, но и много гости на града от страната и чужбина, промяна няма. Тротоарите са обрасли с трева, около контейнерите за смет и разделно събиране тъне в мръсотия и се разхождат плъхове, които се хранят от отпадъци и заедно с това разпространяват зарази. В пресечната част на ул. „Муткурова“ с ул. „Петко Д. Петков“ от десет години има нерегламентирана стоянка на таксита. Въпреки исканията на граждани и таксиметрови шофьори отпреди няколко години тя да се утвърди като легитимна и да се определи броят на автомобили, които могат да престояват и да обслужват граждани с решение на Общината и Общинския съвет, резултат няма. Всъщност, резултатът е друг – натрупване на таксиметрови автомобили, шум от високо говорещи и използващи нерядко нецензурни думи и спорещи шофьори, нечистота и замърсяване на въздуха, което притеснява и тревожи гражданите, живеещи в съседство в жилищни блокове. Безпокойство буди у тях не само лошата хигиена в тази част на ул. „Муткурова“ и буренясали части от тротоарите, но и безхаберието по отношение на опазване на ограничителни сфери и пилони по тротоарите. От близо една година въпреки сигнали на граждани, една ограничителна сфера, намираща се точно на кръстовището с ул. „Петко Д. Петков“, стои захвърлена в близката градинка след изкъртване от автомобил. Общинска администрация, включително и зам.-кметът господин Недев са информирани, но реакция няма.
Нека да разсъждаваме обективно, гражданите трябва да пазят чистотата по тротоари, площадки за контейнери за отпадъци, да опазват и общинска и друга собственост, но че община Русе и кметското ръководство и общинска администрация трябва да предприемат действия за хигиенизиране, подмяна на контейнерите за отпадъци с нови (чрез фирмата, извозваща отпадъците от контейнери и тази за разделно събиране на хартия, пластмаса, метал и стъкло), да се регулира паркирането на автомобили, да се прецени дали е възможно да се легитимира на това място стоянка на таксита, да се мие улицата и площадките за контейнери и др., е още по-ясно и потресаващо видимо.
ГРАД РУСЕ – „МАЛКАТА ВИЕНА“ – В ТАЗИ ЦЕНТРАЛНА ЧАСТ ОТ ГРАДА НИКОГА НЕ Е БИЛ В ТАКОВА ЛОШО СЪСТОЯНИЕ – ТЪНЕЩ В МРЪСОТИЯ И ТРЕВЯСАЛИ ТРОТОАРИ! И ТОВА Е САМО НА НЯКОЛКО МИНУТИ ПЪТ ОТ СГРАДАТА НА КМЕТСТВОТО! СЪБУДЕТЕ СЕ И СЕ АКТИВИЗИРАЙТЕ, ГОСПОДИН КМЕТЕ, ВАШИТЕ ЗАМЕСТНИЦИ И АДМИНИСТРАЦИЯ!
Прикачени файлове
Детайли
Код на сигнала : SN:785102GN-NC
Насочен към: Община Русе
Последователи: 1
Статус: изпратен
НПО - желаещи да съдействат: Няма
Съдействащи НПО: Няма
Отговори
Няма отговори
Коментари
Няма коментари