Сигнал № 0001813 / 13.09.2020
Статус: изпратен

Местност Пчелина - проблем застрашаващ живота на десетки ежедневно

ПОДРОБНО ОПИСАНИЕ
Уважаеми,

С настоящото подавам сигнал за следната нередност, която с всеки изминал ден приближава до отнемането на човешки живот.
Улиците, намиращи се в местнот „Пчелина“, район „Младост“, към настоящия момент представляват 3/4-метрови пътеки, на които през 100-тина метра има място за разминаване на два автомобила. Липсва всякаква инфраструктура- няма тротоари, вело алеи, или други съоръжения, отделящи автомобилния от пешеходния трафик. В по- голямата си част, улиците граничат от двете си страни с оградите на жилищните имоти, и видимостта е ограничена. Настилката им е поддържана изцяло от живущите в района, откакто тя съществува.
Въпреки описаното до тук, от години местност „Пчелина“ е място за разходка на живущите в района, поради липса на друго такова. Редовно десетки християни вървят до параклис „Св. Марина“ по празници и делници.
След като през 2018г. Община Варна получи правото да стопанисва манастирския комплекс „Св. Богородица“ (Караач теке)- обект с национално значение, и започна да популяризира съществуването му, хората решили да се разходят до тази забележителност се умножиха. А, поредното многократно увеличение на пешеходният трафик по улиците на м. „Пчелина“ се наблюдаваше тази година, след като бяха обявени рестрикциите във връзка с COVID-19, за посещаване на паркове и градини.
Наред с увеличения брой пешеходци из м. „Пчелина“, обаче, се увеличи и автомобилният трафик. Наличието на много пешеходци на еднолентов път без тротоари, с понижена видимост, и МПС-та управлявани с висока скорост (понякога над 50км/ч), е гаранция за неминуема трагедия, която е по чудо не се е случила до сега. Вероятността да се стигне до фатален пътен инцидент, се обуславя и от все по-плътното застрояване и населяване на м. „Пчелина“
За този проблем предлагам две решения, като едното не изключва другото:
1/ Ограничаване на скоростта до 20 км/ч в цялата местност „Пчелина“ , чрез поставяне на съответните пътни знаци, и извършване на постоянен контрол за спазването на това ограничение.
2/ изграждане на предвидения в ПУП-а за района двулентов път, с необходимите пешеходни и вело алеи, за безопасно предвижване, както на моторните превозни средства, така и на пешеходците и велосипедистите.
Като буден гражданин настоявам да предприемете незабавни действия и/или да се обърнете към подходящите контролни органи. Приоритет е вземането на спешни мерки, за предотвратяване на поредната трагедия на варненска улица.

Очаквам Вашия отговор за предприетите действия.

С уважение:
Димитър Димитров
Прикачени файлове
Няма прикачени файлове.
Детайли
Код на сигнала : SN:744047DB-NC
Последователи: 0
Статус: изпратен
НПО - желаещи да съдействат: Няма
Съдействащи НПО: Няма
Отговори
Няма отговори
Коментари
Няма коментари